Kus de Regen

Ensemble Michamix in coproductie met

Festival Musica Sacra Maastricht en Toneelgroep Maastricht

 

Een jonge vrouw trekt erop uit in de natuur en wordt gegrepen door de schoonheid van de bergen en de bossen. Ze besluit in het gras te gaan liggen en naar de blauwe lucht te kijken. Dan wordt ze overweldigd door de wijdsheid van de hemel. Ze komt tot het besef dat ze nietig is, en overmand door wanhoop zinkt ze de grond in. De aarde sluit zich, en het voelt alsof ze in haar graf komt te liggen. Ze raakt in paniek. Plotseling pakken de wolken zich samen en begint het te regenen. De aarde waarmee ze bedekt is wordt weggespoeld. De zon breekt door en ze ligt andermaal in het frisse gras. In het besef van haar confrontatie met de oneindigheid van de natuur staat ze op, dankbaar voor haar leven en voor de schoonheid van de wereld om haar heen.

Zoals een gedicht beelden oproept in het hoofd van de lezer, zo brengen zes vrouwen in dit theatrale concert een gedicht tot leven middels geacteerde en gezongen fragmenten in combinatie met versterkte en onversterkte muziek. De jonge dichteres Lieke Marsman maakte een hertaling van het gedicht ‘Renascence’ (Wedergeboorte) van Edna St. Vincent Millay, dat zich laat lezen als een lyrische monoloog. Micha Hamel componeerde beide teksten tot een meerstemmig weefsel van taal, klank en ruimte.

In het najaar van 2017 presenteerde het ensemble voor het festival Musica Sacra Maastricht de semitheatrale voorstelling Kus de Regen:

Teksten Edna St. Vincent Millay (1892–1950 (USA)) en Lieke Marsman (1990– (NL))
Muziek en regie Micha Hamel
Regie-adviezen Luca Tichelman
Producent Ensemble Michamix
Coproducenten Festival Musica Sacra Maastricht en Toneelgroep Maastricht
Alt Helena Rasker
Actrice Yela de Koning
Spreekstem Micha Hamel
Harp Veronique Serpenti
Viool Masha Iakovleva
Saxofoons Femke Steketee
Synthesizer Sara d’Agostino